Viikonloppuna tuli tehtyä pitkästä aikaa kotioloissa tätä mainiota pataa.Valitettavasti unohdin ottaa padasta kuvan, kun nälkä haittasi näköä ja ajatuksenjuoksua.Lisään tänne kuvan kun tätä seuraavan kerran teen. Hyviä kuvia löytyy googlen kuvahausta. Padalla on monia kutsumanimiä mm.Burgundilainen häränlihahöystö, ranskaksi Boeuf á la Bourguignonne. Ohjeesta on myös muunnelmia, tässä tulee omani:
annoksia tulee ohjeesta n.8(riippuen kuinka paljon syö salassa)
200g savukylkeä
300g pikkusipuleita: joko shalottisipuleita tai hillosipuleita(kummasta pitää enemmän)
150g herkkusieniä
3 valkosipulinkynttä
öljyä ja voita
800g naudan/härän-paistia
150g porkkanaa
(100g selleriä)
200g sipulia
50g tomaattipyreetä
4rkl vehnäjauhoja
4dl punaviiniä, itse käytin La Vida nimistä sekä ruoassa että ruoan kera
1l lihalientä
suolaa, pippuria,timjamia, muutama maustepippuri
laakerinlehti
Valmistus:
1)Kuumenna pata/pannu ja ruskista siinä ensin savukylki ja sitten pikkusipulit ja sienet. Lisää valkosipuli. Siirrä ruskistetut ainekset toiseen astiaan odottamaan.
2) Lisää pannuun öljy/voiseosta ja ruskista naudanliha erissä. Kaada lihat pataan, halutessasi voit kaataa pannulle hieman vettä ja kaataa veden sitten pataan(pannulta lähtee veden mukana makuja pataan). Mikäli teet näin, muista vähentää lihaliemen määrää. Jos pannun pintaan jää paljon lihaa kiinni, puhdista pannu välillä, palaneen lihan maku pilaa ruoan.
3) Freesaa kasvikset, lisää tomaattipyree ja freesaa.
4) Lisää vehnäjauhot, sekoita. Kaada kasvikset, pyree ja jauhot pataan lihojen sekaan. Sekoita.
5) Lisää pataan punaviiniä ja lihalientä niin että lihat peittyvät(itse laitoin nesteitä reilulla kädellä, koska ylijäävän liemen voi esim. pakastaa ja käyttää myöhemmin kastikkeena). Sekoita jälleen.
6) Sekoita pataan mausteet ja hauduta höystöä aluksi 170asteessa noin.1tunti, jonka jälkeen laske lämpötilaa 120-150asteeseen ja hauduta vielä n.2tuntia. Pata paranee vain ajan kanssa! Sekoita pataa välillä ja tarkista että nesteitä on riittävästi.
7) Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa savukylki,sienet, pikkusipulit ja valkosipuli.
Lopuksi tarkista lihan kypsyys, maku ja padan sakeus: suurusta tarvittaessa maissijauhoilla.
Pata sopii hyvin riisin tai keitettyjen perunoiden kanssa.
Vinkki! Herkkusienten sijaan voit käyttää metsäsieniä, esim.suppilovahveroita tai kanttarelleja
Tätä pataa tuli syötyä aivan liikaa....kokki valmisti reseptinsä loistavasti, niin että oli kieli mennä mukana...harmi, että tätä kokitarta ei saa omaan keittiöön kuin harvakseltaan. Tämä on pata, jonka ääreen on ihana kokoontua ja ruuan menestys on taattu - hyvä ruoka ja yhteisöllisyys, parasta elämässä . ) Kiitos kokittarelle!
VastaaPoistaKiitos rakas äiti! Yhdessä syöminen on huippua <3
VastaaPoistaBurgundinpata on ehkä ihaninta ruokaa pimeeseen syysiltaan :) Nimenomaan se hyvä seura ja pitää huolen että sitä punkkua jää padan ulkopuolellekin. Kynttilä pöytään ja ah. <3
VastaaPoistaTulin pitkästä aikaa vierailemaan rakkaan blogissa, tsekkaan mitä kaikkea täältä löytyy jo, viimeksi kun kävin oli postauksia jo vaikka kuinka vaikka blogi oli ollut pystyssä muistaakseni päivän tai kaksi :D Rakas olet! <3
t: Minski