lauantai 22. lokakuuta 2011

Suppilovahverokeitto

Tänään lähdin pitkästä aikaa metsään sienestämään poikaystäväni kanssa. Saaliiksi saimme noin 15 litraa suppilovahveroita...tunnissa. Tämä syksy on ollut ehdottomasti paras suppisvuosi ikinäkään. Pakastimessa on jo monta litraa ja kuivattunakin hieman. Alan myös olla sienikeitto- ja kastikemestari. Sen lisäksi että olen näitä kokkaillut kotona, niin opetuskeittiössä ja työssäoppimassa olen valmistanut varmaankin 100 litraa kastiketta ja keittoa toiset 100. Asiakkailta on tullut sellaista palautetta, että olen ollut melkein kyynel silmässä...ilon kyynel siis. Kokin työssä on upeaa se, että palautteen saa välittömästi (mikäli tarjoilijat sen ehtivät kertoa). Pystyy kehittymään työssään yhdenkin päivän aikana melkoisesti. Niin ja kotona palautteen näkee ja kuulee vielä paremmin, kiitos siitä poikaystävälleni. Tähän mennessä negatiivista palautetta ei ole pahemmin kuulunut, kuin omasta suustani, itsekriittinen kun olen.

Seuraavaksi Suppilovahverokeiton ohje: 4 annosta
1,5 l suppilovahveroita
1 iso sipuli
voita
3-4rkl vehnäjauhoja
9-10dl vettä + 1,5rkl härkä/vasikkafondia
2-3dl ruokakermaa/ kuohukermaa (riippuu kuinka rasvaista ja kermaista haluaa)
1/2 pakettia (vahvaa) koskenlaskijaa
suolaa, valkopippuria, persiljaa
Tarvittaessa Maizenaa lisäsuurustamiseen

1) Varaa kaikki ainekset lieden lähelle
2) Hienonna vain hieman sieniä(älä siis tee aivan pientä silppua), hienonna sipuli taasen hyvin hienoksi.
3) Kuumenna kattila. Lisää sienet kattilaan, vielä tässä vaiheessa ei laiteta voita, vaan sienet "peläytetään" eli haihdutetaan ylimääräisiä nesteitä, joita suppiksissa on paljon.
4) Kun suurin osa nesteistä on haihtunut, lisää voita noin 1rkl. Sitten sekaan sipuli. Kuullota seosta, niin että sipuli pehmenee.
5) Lisää joukkoon vehnäjauhot. Älä ruskista, sekoita jauhot hyvin joukkoon.
6) Lisää sekaan vesi+fondi, kiehauta ja sekoita samalla, jotta jauhot eivät paakkuunnu. Lisää sitten kerma. Kiehuta hiljalleen noin 15min.
7) Nosta kattila pois liedeltä, laske levyn lämpötilaa ja lisää joukkoon koskenlaskija(murenna). Sekoita ja nosta sitten takaisin liedelle, jotta juusto sulaa kunnolla. Ei kuitenkaan kiehuta enää.
8) Tarkista maku, lisää pippuria, persiljaa sekä suolaa. Jos keitto maistuu liian pliisulta, voit lisätä joukkoon vielä soijaa tai fondia.
(Muokkasin alkuperäistä ohjetta sunnuntaina 23.10.11)

Nauti esim. vaalean leivän kera.
Leivästä saat suussasulavaa näin:
1) Leikkaa viipaleita, hiero niiden pintaan oliiviöljyä sekä murskattua valkosipulia. Paista pannulla, niin että leipä saa hieman väriä ja rapsakoituu.Voit myös lisätä leivän päälle esim. oreganoa ja merisuolaa myllystä.





2 kommenttia:

  1. Lisäys sienikeittoon. Härkä/vasikkafondin sijaan voi käyttää myös kasvis-,sieni,- tai kanafondia, kokeilemalla löytyy paras vaihtoehto.

    VastaaPoista
  2. Kröhöm...Vielä lisäinfoa liittyen tähän soppaan. Koskenlaskija voi olla myös normia tai paprikanmakuista. Niin ja olen aina tehnyt tätä keittoa "undefär"-mitoilla. Ja yleisestikin, jos teen ohjeen mukaan ruokaa niin aika usein muokkaan sitä oman maun mukaan.
    Keiton tapaisia ruokaohjeita ei tarvitsekaan noudattaa orjallisesti, (toisin kuin joidenkin leivonnaisten kohdalla).
    Ja ruuanvalmistuksessa pitää muistaa rento-ote!

    VastaaPoista