sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Välimerelliset patongit

Näitä patonkeja tein noin viikko sitten. Sopivat erinomaisesti illanistujaisiin, juhliin tai vaikkapa leffankatseluherkuksi. Patonkitaikina-ohjeen bongasin Myllyn Paras sivustolta ja täytteet omasta päästä. Taikinasta tein yhden normipatongin sekä pellillisen kierteitä.

Ohje:
Taikina
2,5 dl vettä
20g hiivaa
1tl suolaa
1 tl sokeria
n.6 dl vehnäjauhoja
n.2 rkl oliiviöljyä/ rypsiöljyä

Vaihtoehto 1:
1/2-1 dl hienonnettuja oliiveja
1/2-1 dl hienonnettuja aurinkokuivattuja tomaatteja, säästä öljy
1-2    hienonnettua valkosipulin kynttä
n. 1dl parmesania, raasteena
Paljon kuivattuja yrttejä esim: persilja,basilika,oregano,timjami,rosmariini

Vaihtoehto 2:
1dl parmesania, raasteena
1-2 dl aitoa fetaa, murennettuna
Yrttejä
Oliiviöljyä

1) Sekoita hiiva lämpimään veteen, lisää joukkoon suola,sokeri, osa jauhoista, öljy ja loput jauhot.Alusta taikina hyvin ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan 1-2tuntia.
2) Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Vaivaa.
3) Kauli takinat levyiksi, n.40cm x 20cm
4) Voitele taikinalevy öljyllä ja lisää haluamasi täytteet.Voitele taikinan reunat kananmunalla, jotta saumat tarttuvat kiinni toisiinsa paremmin.  Kääri rullalle, saumapuoli tulee patongissa alaspäin. Voit kohottaa patongin sellaisenaan tai leikata siitä paloja(kierteitä). Muista "sulkea" patongin päät etteivät täytteet valu pois.
5) Kun patongit/kierteet ovat kohonneet kaksinkertaiseksi, voitele pinta joko kananmunalla, öljyllä tai vedellä. Itse voitelin kierteet munalla ja patongin vedellä.
6) Laita uunin kestävään kulhoon(esim.metallinen) n.2dl vettä ja laita se uunin pohjalle. Näin saadaan aikaan vesihöyryä ja patongeista tulee rapeita. Voit myös sumuttaa vettä uuniin.
7) Paista uunissa: 250 asteessa, keskitaso, n.10minuuttia. Kauniin kullanruskeiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti