keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Mehevä possun uuniliha

Possun uuniliha ennen uunia


Tälläisen uunilihaversion kehitin eräänä kesäkuisena maanantaina. Löysin tarjouksesta possun uunilihaa, 900g maksoi noin 5€. Lihassa oli mukana kaikki mehevään uunilihaan tarvittava eli läskit ja luut. Aikaisemmin olen tehnyt uunilihaa yksinkertaisemmin, lisännyt pataa lihan lisäksi vain sipulia. Nyt jääkaapissa oli juureksia, joiden elinkaari läheni loppuaan, joten päätin käyttää ne tähän. Tässä ruoassa ihanaa on maun lisäksi helppous. Kun ruoka muhii uunissa, voi itse tehdä jotain muuta. Itse lähdin poikaystävän kanssa taimimyymälään etsimään taimia parvekepuutarhaani. Kotiin tullessa vastaan tuli aivan uskomattoman hyvät tuoksut. Ja eikun pöytään nauttimaan hyvästä ruoasta!

n.900g possun uunilihaa, luu ja läski mukana
3-4 pientä porkkanaa-reiluina paloina
2-3 isoa sipulia-neljään osaan paloiteltuna
150g palsternakkaa-reiluina paloina
1-2 valkosipulinkynttä-murskaa veitsellä

mietoa lihalientä kuumana- niin että liha peittyy (ks.kuva yllä)
3(-4tl) ruusu- tai merisuolaa
2 laakerinlehteä
6 maustepippuria
6 oksaa timjamia
mustapippuria myllystä

3 kiinteää perunaa-reiluina lohkoina

Ohje:
1) Ota liha huoneenlämpöön n.½ tuntia ennen valmistusta. Tarvitset ison padan, mielellään valurautainen tai savipata. Lämmitä uuni 200asteeseen.
2) Kuumenna padassa öljy-voiseos tai öljy-silavaseos keskilämmöllä. Lisää liha, kun pata on kuuma. Ruskista pinta molemmilta puolilta. Sammuta lämpö levystä, mutta jätä pata levylle.
3) Lisää paloitellut juurekset ja sipuli pataan(ei perunaa). Lisää mausteet ja liemi pataan.
4) Laita pata uunin alatasolle 200asteeseen 30minuutiksi, sen jälkeen laske lämpö 150asteeseen 1½tunniksi ja lopulta 100asteeseen 2tunniksi. Siinä vaiheessa kun lasket lämmöt 100asteeseen, lisää pataan myös perunat ja tarkista nesteen määrä.Voit myös käännellä juureksia varoen.

Kypsät kasvikset ja liemi.
Mikäli jätät lihan uuniin ilman että haluat olla läsnä kokoajan, laske uunin lämmöt ensimmäisen ½tunnin jälkeen heti vajaaseen 150asteeseen ja hauduta yhteensä 4tuntia. Perunat voi heittää sekaan myös silloin kun lasket lämmöt alemmas, jätä palaset isoiksi ettei perunoista tule aivan muussia.

Lopuksi tarkista maku ja nauti vaikkapa suolakurkun ja porkkanaraasteen kera tai sellaisenaan.
Kypsä liha. Lihan tulee olla niin kypsää
että se lähes hajoaa koskettaessa.



Ja koska olen uunilihaa tehnyt niin monta kertaa, laitan vielä toisenkin ohjeen, joka eroaa vain hieman yllä olevasta ohjeesta. Tähän ohjeeseen ei lisätä valkosipulia eikä timjamia. Sekä tähän että yllä olevaan voi käyttää lisälihana esim.häränhäntää tai muuta naudanlihaa. Myös lammas olisi kokeilemisen arvoista.
Laitan tähän vielä hinta-arvion ruoalle.

n.900g possun uunilihaa (5€)
(häränhäntää tms. 5€)
3 porkkanaa (0.5€)
n.150g palsternakkaa (1.5€)
n.150-200g lanttua (1€)
(juuriselleriä 1€)
2 isoa keltasipulia (0.5€)
voita ja öljyä (perusraaka-aineet)
lihalientä, niin että liha ja kasvikset peittyvät (1,2€, esim.lihaliemikuutiot)

n.6kpl maustepippuria (pussillinen 0.8€)
muutama kokonainen mustapippuri/ rouhittua (pussillinen 0.6€)
2 laakerinlehteä (pussillinen n.1€)
suolaa

Työskentelyohje kuin yllä. Lisäksi voit freesata juureksia, jos haluat ja lisätä ne sitten pataan ruskistetun lihan kanssa. Ja uuni voi olla kokoajan n.125-150asteessa 3-4tuntia.
Uunilihan lisäkkeeksi sopii keitetyt perunat, etikkasäilykkeet sekä esim.porkkanaraaste.

Hinta n.12€. Riippuen ruokailijoista, annoksia tulee n.4-6























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti