Viime päivinä olen vieraillut ahkerasti leipomissivustoilla ja toivon että jotain lukemastani informaatiosta on myös jäänyt päähäni. Toki netti on uskollinen tukeni myös leipomisen aikana.
Pian uuniin on menossa hiivaleipä vuoassa. Taikinan jätin löysäksi, kuten eri ohjeissa neuvottiin. Pinnan voitelin kevyesti oliiviöljyllä, ripottelin päälle leseitä ja tein saksilla viillot.....
Nyt leipä on uunissa, alatasolla, lämpöä 190. Sormet ristissä seuraavat 20 minuuttia.
Tässä ohje:
Juuri: 1/2 l vettä | ||
30 g hiivaa | ||
2 rkl siirappia/fariinisokeria | ||
6dl hiivaleipäjauhoja | ||
Taikina: | ||
3 tl suolaa | ||
30 g margariinia/voita/öljyä | ||
n.8 dl hiivaleipäjauhoja Suosittelen juuren tekemistä leipomista edeltävänä päivänä. Liuota hiiva tällöin kylmään nesteeseen. Lisää siirappi tai sokeri ja jauhot. Sekoita hyvin. Sitten vain juuri jääkappiin pöhisemään. |
Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipiä. Mikäli teet vuokaleipiä, jätä taikina löysähköksi.
Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen 3 isoa hiivaleipää tai laita haluamaasi vuokaan(vuoka vain puolilleen). Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä.
Pistele tai koristele pinta viilloin. Päälle voit ripotella esim. leseitä, pellavansiemeniä tms. Voidella voit myös esim. oliiviöljyllä. Viillot saa tehtyä hyvin joko terävällä veitsellä tai saksilla.
Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi. Ole tarkkana! Leipä on kypsää kun koputtaessa pohjaa, kuuluu kumiseva ääni. Lisäksi leipä tuntuu kevyeltä kypsänä. Mikäli tätä ääntä ei kuulu ja leipä painaa saman verran kuin raakana, jatka kypsennystä vielä 5minuuttia. Vuokaleivä tietty pitää kumota ensin vuoasta pois ja mikäli se ei ole kypsä, sen voi laittaa uuniin loppuajaksi ilman vuokaa.
(Ohje: Myllyn Paras ja oma muunnelma)
Ja tässä olisi valmiit leivät. Vuokaleivän kanssa olin hätähousu. Otin sen liian aikaisin uunista, kun arvelin sen olevan kypsä...no toisin kävi. Mutta pyöreä leipä onnistui oikein hyvin ainakin näin ulkoisesti. Vielä pitää odottaa että leipä jäähtyy hieman, sitten pääsee maistelemaan.
Leipäkokeiluuni kuuluu myöskin jotain sellaista, mikä on aivan varmasti kiellettyä: Laitoin puolikypsän vuokaleivän takaisin uuniin. Tuokion kuluttua selviää, mikä on leivän kohtalo.
Pyöreää leipää maistettu: Muutoin erinomaista, mutta omaan makuuni liikaa suolaa. Eli 2tl riittää ensi kerralla. Nyt kello onkin jo 0.32 ja aika mennä nukkumaan. Antoisia leipomishetkiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti