Keskiviikkona ja torstaina söimme makkarakastiketta ja muusia, sekä salaattia, syksyllä itse valmistamiani etikkapunajuuria ja maustekurkkuja. Lisänä leipää ja maitoa.
Tänään söimme poikaystäväni tekemää aurajuusto-uunilohta (resepti taitaa olla peräisin Yhteishyvästä). Minä valmistin lisäkkeiksi rakuunaporkkanoita, keitettyjä herneitä sekä paistettuja sieniä ja sipulia. Ateriaan kuului myös vihersalaattia ja itse marinoimiani artisokan sydämiä.
Huomenna lauantaina olemmekin menossa ystävien luokse syömään, joten loppu lohi tulee syötyä sunnuntaina.
Suurin osa aineksista löytyi valmiina kotoa, murto-osan ostimme kauppareissulla.
Makkarakastike ja perunamuusi
Kastike, 4annosta
500g makkaraa, käytin Atrian punaista lenkkiä - paloittele
1 iso keltasipuli - hienonna
1-2 rkl vehnäjauhoja
n. 4dl vettä + lihaliemitiiviste/fondia
n. 1-2 dl ruokakermaa
tujaus ketsuppia tai tomaattipyreetä
tujaus sinappia (lue: oman maun mukaan)
hieman mustapippuria
(suolaa, jos tarve vaatii)
1. Ruskista makkaroita pannulla ja laita ne sitten syrjään odottamaan
2. Kuullota sipuli öljy-voiseoksessa, sipuli saa ruskistua hieman. Lisää sitten makkarat ja sitten jauhot. Sekoita jauhot huolellisesti joukkoon ja kypsennä muutama minuutti. Lisää liemi ja kuumenna kiehuvaksi, sekoita säännöllisesti ettei paakkuja pääse muodostumaan. Lisää sekaan ketsuppi/pyree ja sinappi. Vähennä lämpöä ja kiehuta kastiketta hiljalleen väh.15minuuttia.
3. Lisää loppuvaiheessa kerma ja tarvittaessa lientä/vettä.
4. Tarkista maku ja mausta pippurilla (sekä suolalla).
Perunamuusi, 4annosta
n.10 kpl jauhoisia perunoita
perunoiden keitinlientä, lämpimänä
maitoa, lämpimänä
½-1tl suolaa
voita
1. Pese ja kuori perunat, keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
2. Voit tehdä soseen joko perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Muusia ei pidä tehdä sauvasekoittimella, ellei halua syödä liisteriä :) Soseuta ensin pelkkiä perunoita hieman, lisää sitten keitinvettä ja maitoa aluksi vähän, jottei muusista tule liian juoksevaa. Laita joukkoon myös voita (maun mukaan) ja suolaa.
3. Vatkaa tai puserra muusi tasaiseksi. Lisää tarpeen mukaan maitoa ja/tai keitinvettä. Tarkista maku.
Annoksen hinta: 1€, ilman lisukkeita
Lisäkkeiksi esim. juuresraastetta. Hinta/annos: 0,3€
Maustekurkku altaasta. Hinta/annos: 0,2€
Ruisleipä, hinta/pala: 0,1€
Maito, hinta/lasi: 0,2€
Annoksen hinta/hlö, lisukkeineen: 1,8€
Juustoinen uunilohi, rakuunaporkkanat, herneitä sekä paistetut sienet ja sipuli
Lohi, 4annosta
n.600g lohifileetä (ale-laarista 9€/kg) nahkoineen
50-100g aurajuustoa tahi muuta sinihomejuustoa (löysimme aurajuustoa myöskin alesta)
2 kypsää tomaattia
mustapippuria
1. Kuumenna uuni 200asteeseen.
2. Laita lohi voideltuun uunivuokaan nahkapuoli alaspäin.
3. Tee kalaan poikittaisia viiltoja nahkaan asti ja täytä välit vuoroin tomaattiviipaleilla ja aurajuustolla. Ripottele päälle mustapippuria ja lado vielä muutama tomaatinviipale päälle sekä aurajuustoa.
4. Kypsennä uunin keskitasolla n.30minuuttia. Tarkista kypsyys
(Ohje: Yhteishyvä)
Rakuunaporkkanat, 4annosta
4 porkkanaa -kuori ja paloittele isohkoiksi paloiksi
½ valkosipulinkynsi -viipaleina
rakuunaa
1.Kiehuta porkkanat lähes kypsiksi ja valuta.
2. Mausta rakuunalla ja tarvittaessa suolalla sekä nokareella voita
Keitetyt herneet
1ps pakasteherneitä
½ps pakastesokeriherneitä
suolaa, nokare voita
Keitä herneitä muutama minuutti,
valuta ja mausta
Paistetut sienet ja sipuli
1tlk herkkusieniä
2 shalottisipulia/ ½ keltasipulia
öljyä (ja voita)
suolaa
Kuullota sipuleita hetki kuumalla pannulla ja lisää sitten joukkoon herkkusienet. Paista kunnes ovat saaneet hiukan väriä.
Annoksen hinta: 2,4€
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti