maanantai 29. lokakuuta 2012

Ruusuvanukas

Tämä herkullinen jälkiruoka kuului osaksi juhannusmenua. Onnekseni sain käsiini vaaleanpunaisia juhannusruuja tätä vanukasta varten. Kyseessä on takuuvarma herkku, josta tykkää niin isot kuin pienetkin. Vanukkaan kanssa sopii esim. vadelma- tai mansikkasose tuomaan pientä kirpeyttä.
Ohje on Hannele Klemettilän kirjasta Keskiajan keittiö.



Ruusuvanukas:
- 2 ruusua sekä ylim, esim. juhannusruusu. Käytin vanukkaassa pinkkejä juhannusruusuja. Muutkin ruusulajikkeet käyvät, kunhan ovat ns.luomua eli ei keskeltä kaupunkia tai myrkytettyjä.
- 5-6 rkl riisijauhoa
- 2,5-3 dl maitoa
- 50 g sokeria
- 3/4 tl kanelia
- 1 tl inkivääriä
- 5,5-6 dl kermaa
- hyppysellinen suolaa
- 10 kuivattua taatelia
- 1 rkl pinjansiemeniä



1. Irrota terälehdet ruusuista, poista kiinnityskannat.
2. Kasta terälehdet kiehuvaan veteen kahdeksi minuutiksi, kuivaa ne varovasti talouspaperin välissä ja pane päälle litteä paino.
3. Laita kattilaan riisijauhot ja hieman maitoa, sekoita tasaiseksi seokseksi ja lisää loput maidosta.
4. Kuumenna riisijauho-maistoseos sekoitellen, kunnes seos sakenee.
5. Ota seos pois liedeltä. Lisää sokeri, suola, mausteet ja kerma.
6. Laita takaisin liedelle ja sekoittele miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee jälleen, mutta älä anna sen kiehua.
7. Lisää pilkotut taatelit, pinjansiemenet ja pilkotut ruusun terälehdet. Hämmenmä vielä pari minuuttia liedellä.
8. Kaada tarjoiluastiaan ja jäähdytä. Sekoittele jäähtymisen aikana, jottei pinnalle muodostu kuorta, ja laita vanukas jääkaappiin viilenemään. Ennen tarjoamista koristele muutamilla taatelinpaloilla, pinjansiemenillä ja ruusun terälehdillä tai kokonaisella kukalla.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti